пн-пт: 10:00-19:00

сб: 10:00-14:00

м. Львів,

вул. Виговського, 53

Вибір ємності АКБ для безпечної експлуатації

віялові відключення створюють масу дискомфорту для українців, проте кожен господар прагне зберегти частинку свого добробуту власними силами, Про те як це зробити і чому слід пр

Вибір типу свинцевого АКБ

На ринку широко представлені наступні види багаторазових свинцевих батарей:


Свинцеві (Lead-Acid)

Це найстаріший вид акумуляторів які вирізняються своєю невибагливістю до умов експлуатації і зарядного пристрою. Це одні з самих надійних джерел живлення і попри свій відносно корткий термін експлуатації підлягають потвориній переробці(рециклінг)

У випадку коли великі габарити і вага не є проблемою свинцево кислотні акумулятори можуть стати хорошим вибором для джерела енергії. Резервуючи значно більші ємності батареї можна досягнути досить короткого часу заряду та великої кількості циклів роботи при незначній глибині розряду батареї (Depth of Discharge). Є певні зауваження по вентиляції приміщення де експлуатуються таки елементи але при правильній експлуатації виділення водню при належних режимах заряду дозволяють цей аспект не розглядати як вагомий(вистачає природної конвекції приміщення, не робіть контаймент акумуляторів герметичним).

Довгий Час до повного заряду це проблема

Основним недоліком є дуже довгий час до повного заряду - 24 години або навіть більше!

Крива струму в таких акумуляторах доволі швидко починає падати. що стає на заваді швидкому заряджанню
Крива струму в таких акумуляторах доволі швидко починає падати. що стає на заваді швидкому заряджанню

У більшості сучасних пристроїв є алгоритми прискорення і обходу цього обмеження. Базується він на тому що чиим більша у нас напруга на виході із зарядного пристрою тим більше струму ми можемо відати в батарєю.
Тобто ми спеціально підвищуємо напругу заряду тільки для того щоб в кінці циклу заряду скоректувати її до номінальної.


на графіку показано зарядку в 3 етапи що дозволяє скоротити цикл заряду до 8 годин
на графіку показано зарядку в 3 етапи що дозволяє скоротити цикл заряду до 8 годин

Свинцево-кислотні (Flooded Lead-Acid) - призначені для запуску агрегатів у роботу (стартер автомобіля)
мають дуже обмежену кількість циклів повних розрядів-зарядів (50 раз) після чого іде суттєва втрата ємності. Легко переносять перезяряд і не потребують якихось точних джерел живлення. Ідеально працюють з трьоетапним алгоритмом заряду

AGM (Absorbent Glass Mat Lead-Acid) -

відмінність AGM-батареї від класичних кислотних акумуляторів полягає в тому, що електроліт (зазвичай це розчин сірчаної кислоти) не знаходиться у вільному рідкому вигляді. Замість цього, він абсорбований у високопористому волокнистому матеріалі, який називається AGM-сепаратор.

Такий підхід дозволяє експлуатувати батарею в будьякому положені не переймаючись що електроліт із неї витече. Висока щільність пластин дозволяє отримувати значно більші пускові струми однак батарея не толерує перезарядів внаслідок чого AGM сепаратор швидко сохне та деградує від чого уся батарея виходить із ладу. В середньому нова батарея виходить з ладу за 2 роки експлуатації в типовому блоці безперебійного живлення. Максимальна напруга заряду не повинна перевищувати 13.8 вольт! Алгоритми з підвищенням напруги заряду на короткий час шкодять батареї! і суттєво скорочують її життя.


Lead-Acid GEL

Гелеві акумулятори використовують гелеподібний електроліт. Це означає, що електроліт у них не знаходиться у вільному рідкому стані, як у звичайних свинцево-кислотних акумуляторах. Замість цього, він загущений до стану гелю за допомогою присадки оксиду кремнію.


Виробники заявляють що такий тип акумуляторів служить значно довше ніж їх свинцеві брати але більшість зарядних пристроїв не вміють працювати належнми чином (акумулятори не витримують перезаряду від чого гріються і пухнуть) Важлими для заряду Максимальна напруга заряду не повинна перевищувати 13.6 вольт!


Свинцеві акумулятори для енергонезалежності

На нашу думку попри усі недоліки кислотні акумулятори мають дуже багато недоліків для використання із сучасними гібридними інверторами для забезпечення безперебійного живлення дому. Але якщо замовник категорично відмовляється використовувати рішення на базі літію з міркувань пожежнної безпеки. то кислотниками цілком можливо набрати необхідну ємність для експлуатації. Усі свинцеві акумулятори бояться глибокого розряду і у випадку коли ви виснажуєте ваш акумулятор до 10 вольт термін його експлуатації це дні а не роки як те стверджує виробник. Тому Значно більша ємність - хочемо отримати 5 кіловат з батареї встановлюємо 30 кіловат батарею! тобто у 6 раз більшу ємність таким чином ми не виснажимо її і не вкоротимо таким чином віку. Також не варто Звертати увагу на капризні гелеві або AGM батареї оскільки вони щось там не виділяють. Виділяють бо обладнані спеціальними клапанами які стравлюють надлишковий тиск.

Класичні акумулятори мають перевагу у тому що не сохнуть. а тому у рішеннях резрвного живлення служать довше попри увесь маркетинг. У зв'язці із балансирами CaCa Свинцево кислотні акумулятори показали найкращі результати.